Arvsrätten - så funkar den
När vi dör är det lagar och regler som styr vem som ska ärva saker och pengar efter oss. Det regleras i den så kallade arvsrätten. Men om vi gett uttryck för att vår egen vilja kring arvet, innan vi dör, kan det också spela roll.
Om du är gift när du dör så är det din man eller din hustru som ärver allt efter dig. Om ni har gemensamma barn får barnen ta del av arvet efter dig först när din make/make dött. Era gemensamma barn kan alltså inte få ut arvet direkt, utan det går först till den äkta hälften innan barnen.
Under de år som din make/maka lever med dina ärvda pengar och saker, så har han eller hon rätt att göra vad han/hon vill med arvet.
Om ni till exempel har en sommarstuga i familjen och makan dör, så har maken i familjen rätt att sälja stugan, även om barnen vill behålla den.
Men det är alltså förutsatt att föräldrarna varit gifta vid dödsfallet.
Arv till barn från tidigare förhållanden
Om den som dör hade barn med en annan förälder än den hon/han är gift med så kan de här barnen få sitt arv på en gång. De får själva bestämma om de ska ta arvet direkt eller vänta tills maken/makan också har avlidit.
Men om den som dött inte var gift med sin nya partner då har barnen rätt till alla pengarna, ja hela arvet.
Finns det inga barn efter den avlidne så är det föräldrarna till den döda, eller dess syskon, som får hela arvet.
Släktbanden väger alltså mycket tyngt i arvsrätten. Är man inte gift utan lever som sambor finns ingen automatisk garanti för att man har rätt att ärva något när den partnern går bort. Det måste man i så fall ha skrivit juridiskt riktiga papper på innan.
Om du lever som sambo och vill känna dig säker på att din sambon ska få ärva efter dig måste du alltså skriva in det i ett testamente med dubbla vittnen.
Gode man för unga under 18 år
Om du som är förälder dör innan dina barn fyller 18 år ska ditt barn få hjälp med arvet av en så kallad god man, vilket är en person som ska tillgodose ditt barns rättigheter.
När man talar om dödsbo så syftar det helt enkelt på de pengar och ägodelar som finns kvar efter en avliden person. Make/maka, barn och eventuellt andra släktingar som har rätt till arvet äger dödsboet tillsammans.
Andra inlägg
- Vikten av kommunikation under en vårdnadstvist i Göteborg
- Advokatbyråer som står vid din sida i Södertälje
- Arvstvist – ett känsligt kapitel
- Information till dig som är misstänkt för brott
- Familjerätt i Örebro – viktigt att hitta rätt advokat
- Offentlig försvarare – Ring en advokat direkt när misstankar om brott uppstår
- STYRKAN I ATT LÄMNA BAKOM SIG
- Ta hjälp med din ekonomi hos en advokat i Solna
- Aktieägaravtal – regler för delägare
- Arbetsrättsjurist i Stockholm hjälper gärna