Arvstvist – ett känsligt kapitel

Arvstvist kan uppstå när släktingar känner sig orättvist behandlade vid fördelningen av en kvarlåtenskap efter en avliden person. Läs mer för information.

Vid en arvstvist är det ofta känslor som spelar in när släktingar ska fördela kvarlåtenskapen som ofta består av både tillgångar och skulder. Oavsett om det finns ett testamente, så kan familjemedlemmar känna sig förbisedda och oense om hur arvet ska delas. Det är då en arvstvist blossar upp, där varje part försöker göra sin röst hörd. Att anlita en byrå som är  specialiserade på arvstvister kan hjälpa till att medla och finna en rättvis lösning.

Även fast det i vissa fall kan kännas som en svår situation, ska det poängteras att lagstiftningen och rättssystemet i Sverige är välutvecklade för att hantera dessa tvister. Boutredningsmannen eller skiftesmannen utses av domstol för att se till att arvet fördelas korrekt enligt lag och eventuella testamenten. På så vis kan man minska risken för en långdragen arvstvist och istället hitta en rättvis fördelning av kvarlåtenskapen. Ett klart och tydligt testamente kan också underlätta en uppgörelse för alla parter inblandade.

Att lösa en arvstvist

När en person avlider, ska hennes/hans tillgångar och skulder förtecknas. Här har alla dödsbodelägare rätt att vara med och påverka hur arvet ska fördelas. En arvstvist uppstår när någon av delägarna anser sig orättvist behandlad eller när det finns oenighet kring tolkningen av testamentet. Då får man vända sig till domstol för att få hjälp av en boutredningsman eller skiftesman som ser till att allt går rätt till.

Ett konkret exempel på hur en arvstvist kan lösas är genom att en byrå som är specialiserade på arvstvister går igenom fallet och medlar mellan parterna. Därigenom kan många gånger en överenskommelse nås utan att behöva ta det hela vidare till domstol. Olika metoder som går ut på att minska konflikterna och skapa en harmonisk lösning för alla inblandade används för att undvika en lång och kostsam rättslig process.

21 Jul 2024